Ferie ved den tyske Østersøkyst

 



Ferie med strand, ren luft og skøn natur

Oplev den tyske Østersøkyst på en tur til destinationen Fischland-Darss-Zingst

Af Hans Michael Christiansen

Fischland-Darß-Zingst er en 45 kilometer lang og smal halvø på Østersøkysten mellem Rostock og Stralsund. Den adskiller Darß-Zingster Boddenkette (indsøen) fra det åbne vand i Østersøen. Den sydvestlige del af halvøen hedder Fischland, så Darss og længst mod øst Zingst. Dette område var målet for en uges ferie i sensommeren.

Vi søgte en ferie bort fra storbyer med forurening og støj. Og disse ønsker blev til fulde indfriet. Endda kombineret med mange gode oplevelser, en skøn natur, frisk luft og masser af vand og strand.


Destinationen i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommeren byder på valg mellem mange overnatningsmuligheder, når vi ankommer i autocamper. Der er campingpladser, små idylliske havne med stellpladser, store bynære kombinerede parkerings- og stellpladser og så mindre parkeringspladser ude i naturen. Ofte beregnet på besøgende, der enten vil gå eller cykle en tur. Disse pladser vil jeg anbefale, hvis man vil overnatte ude i naturen.

Hele området byder på mange og vidt forskellige spisemuligheder med vægt på fiskerestauranter med alt lige fra friske fisk til områdets specialiteter i røgvarer. Men overalt er der muligheder for mad lige fra køkkenvognen over cafeer til restauranter. Egentlige gourmetrestauranter findes kun i forbindelse med de pænere strandhoteller. Tagrestauranten på Hotel Fischland byder endog på en enkelt Michelin-stjerne.



Der er mange lokale tilbud til gæsterne. Flere steder er der markedsdag to gange om ugen, der er aktivitetsdage og der er friluftskoncerter på udvalgte steder i naturen. Vi var ved Hofes Ufer - helt ude ved kysten - til en klassisk koncert med Rossini Strings fra Rostock suppleret med det lokale ægtepar Ulrike Mai og Lutz Gerlach, der til koncerten havde komponeret flere stykker, der havde urpremiere ved koncerten. Koncerten var led i en årlig række af friluftskoncerter over temaet ”Naturklange”.

Den østlige del af halvøen Zingst og det centrale del af Darss indgår i Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft.



Hele destinationen dækker over kommunerne Wustrow, Dierhagen, AhrenshoopBorn a. DarßWieck a. DarssPrerow og Zingst med tilsammen godt 10.000 indbyggere. De fleste bor i de mindre byer langs den store gennemgående vej eller ved havnene ud mod det store søområde, der strækker sig i hele områdets længde.

På campingplads

Vi valgte at overnatte de første nætter på Camping i Neuhaus i området Ostseebad Dierhagen. Et decideret sommerområde med strandhoteller, sommerhuse, ferielejligheder og to små spændende havne. Fra Dierhagen Hafen er der daglige sejlture med Zeesbooten, fladbundede træskibe med karakteristiske rød-brune sejl. Disse skibe bruges stadig som fiskerbåde, hvor nettet spændes ud mellem stævn og agter, mens skibet af vinden drives sidelæns, og nettet fyldes med fisk.

Fra campingpladsen i Neuhaus er der gode mulighed for at vandre eller tage på oplever på cykel. Området byder på historie. Flere af de i dag femstjernede strandhoteller blev i DDR-tiden opført af kommunistpartiet beregnet til ferie for partitoppen og politikerne i regeringen. Fra tagetagen på disse hoteller er der en fantastisk udsigt over Østersøkysten med hvide strande og store bunkeranlæg ude i vandet.


Vores næste overnatninger var på Regenbogen Camping i Prerow. En stor gammel campingplads, der blev etableret, inden nationalparken blev grundlagt. Når jeg skriver stor, så mener jeg stor. Alene stranden til campingpladsen er omkring fire km lang opdelt i en tekstilstrand og en nudiststrand. Området giver mulighed for at overnatte helt ude blandt klitterne, har 10 flotte og rene sanitetsbygninger samt et centerområde med indkøbsmuligheder og spisesteder. Fra campingpladsen afgår regelmæssigt et minitog til byens centrum og havn.

På begge campingpladser var der afmærkede felter, hvor vi måtte parkere autocamperen og med god plads til et udeliv under markisen. Intet hegn eller hæk mellem enhederne, så en virkelig god mulighed for en snak med naboerne.

Der er en positiv udvikling i antallet af autocampere i Tyskland. På landevejene mødte vi efter danske forhold mange autocampere. Ikke alle havde lært vores hilsesystem, men det kommer nok med tiden.


Kunstkoloni Ahrenshoop

Midtvejs mellem disse campingpladser havde vi et længere ophold i Ahrenshoop, der på samme vis som vores eget Skagen var samlingspunkt for kunstmalere i 1890’erne. Disse kunstnere søgte væk fra storbyens saloner. De ville ud i naturen, hvor de kunne leve og ånde, mens de malede deres værker.

Kunstkoloni Ahrenshoop bør opleves efter et besøg i det forholdsvis nye kunstmuseum, der med tekster og malerier fortæller om disse kunstnere, deres liv og værker. Derefter kan man til fods besøge mange af de steder, hvor kunstnerne levede, og se de steder, der blev afbilledet i deres værker.

Kunstmuseet Ahrenshoop er et privat museum, som åbnede den 30. august 2013. Udstillingen afspejler Ahrenshoops lange tradition som kunstnerkoloni og viser den politiske, samfundsmæssige og kunstneriske udvikling siden slutningen af det 19. århundrede.



Fischland

Fischland er den sydligste af de tidligere øer Fischland, Darss og Zingst. Den er ca. fem kilometer lang, mellem 500 meter og to kilometer bred og forløber fra sydvest mod nordøst. Fischlands natur viser på det lille areal mange sider: flade badestrande og kuperede stejlkyster. På den anden side er stranden bevokset med siv. I nærheden af stejlkysten Althagen/Niehagen ligger Fischlands højeste punkt den 17,9 meter høje Bakelberg.



Darss

Darss ligger ved den sydlige Østersø-kyst i nærheden af Ribnitz-Damgarten på den midterste del af halvøen Fischland-Darss-Zingst. Navnet Darss kommer fra det gammelslaviske ord dračĭ für tornbusk og betyder altså Tornstedet. Den 5800 ha store skov Darsswald udgør en stor del af Darsses areal. Darsser Ort er en kæde af sandbanker i nordøstlig retning.

Det samlede område om Darsser Ort og den nordvestlige del af skoven Darsswald er et beskyttet område i Nationalparken, og besøgende må kun benytte de skiltede veje. Ved Darsses nordligste punkt ca. 8 km nord for Born på landtungen Darsser Ort står fyrtårnet med samme navn. Fyrtårnet blev bygget 1847–1848 og taget i drift den 1. januar 1849. Museet "Natureum Darsser Ort" i bygningen ved siden af fyrtårnet har siden 1991 været en filial af Havmuseet Stralsund. Museet informerer om Nationalparks Vorpommersche Boddenlandschafts geologi og flora og fauna. Det er kun muligt at nå stedet til fods, med cykel eller med hestevogn og ved særlige lejligheder med bus.

Darsser Ort blev 1962 et militært lukket område. Den Nationale Volksarmee byggede en marinehavn, som i dag hedder (nødhavnen) "Nothafen Darsser Ort". På trods af det militære spærreområde havde DDR´s høje funktionærer det privilegium, at de i Darsswald blandt andet måtte skyde udsatte elge og europæiske bisoner. Den 12. september 1990 blev 118 kvadratkilometer land, blandt andet området omkring fyrtårnet "Darsser Leuchtturm" og 687 kvadratkilometer vandflade fredet.



Zingst

Halvøen Zingst ligger på den østlige ende af halvøen Fischland-Darss-Zingst. Kommunen Zingst har siden 2002 været et statslig anerkendt havbad. Den vestlige forbindelse til Darß er kun et 100 meter bredt drej direkte ved Østersøen.

Øst for byen Zingst ligger en af Europas største rastepladser for traner, der her raster i flere uger. Tranerne kommer fra Skandinavien eller det nordlige Rusland og raster fra midten af august til slutningen af oktober i store flokke ved Zingst. Antallet af rastende fugle når sit højdepunkt med 70.000 fugle fra midten af oktober til slutningen af oktober. I 2019 var der rekordår med over 86.000 traner. I Pramort ved halvøen Zingsts østligste punkt og i nærheden af Zingst over for øen Kirr er observationstårne.

Det er muligt at komme på traneture med turistbåde fra havnen i Zingst. Turene tager omkring to timer og bringer gæsterne tæt på tranernes rastepladser.




Vi vender tilbage

Hjemme igen efter en uge ved den tyske Østersøkyst er vi ikke i tvivl om, at vi vender tilbage. Der er så meget at se og opleve, området er spændende og favner bredt. Der er oplevelser på stribe, hvad enten vi cykler, traver eller tager det lille lokaltog. Alle steder mødte vi hjælpsomme lokale borgere, der ønskede, at vi fik det bedste ud af vores ophold.

 

Fakta om destinationen:

Destinationen Fischland-Darß-Zingst ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern ved den tyske Østersøkyst mellem Rostock og Stralsund

Afstand fra Aalborg til Dierhagen: 600 km

www.fischland-darss-zingst.de

 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Riis Rejser - Danmarksrejser

Lyngen blomster lige nu på Lüneburger Heide

Verdenskortet med børnebørn