Øverst på formularen
Bergen Festival med identitet og vokseværk
2017 Bergen International Festival åbnede onsdag 24. maj og varer til og med onsdag 7. juni. Og for første gang bevægede aktiviteterne sig udenfor Bergen


- Jeg inviterer vores publikum på en rejse på tværs af kunstneriske genrer i et program, der indeholder kunstnere og forestillinger, der præsenterer en lang række komplekse identiteter, fortæller festivaldirektør danske Anders Beyer.


Og netop identitet er festivalen overordnede tema i år. Hvem er vi - og hvem vil vi være - over for kunsten, det ukendte og os selv? Spørgsmålet om identitet er også meget relevant for festivalen, der konstant udvikler sig som reaktion på omgivelserne.

- Har festivalen en identitet, som er uforanderlig og gyldig til enhver tid? Nej, selvfølgelig ikke. Vores festspil er i konstant bevægelse og kritisk dialog med både mig samt de nære og fjerne omgivelser. Min opgave er at sikre en kunstnerisk rummelighed og åbenhed.
 
- Jeg vil gerne, at festivalens mange gæster hvert år møder noget nyt og anderledes, som vi måske endnu ikke har ord for, forklarer Anders Beyer.

Richard Goode gav igen i år sin fortolkning af Bach, Beethoven og Chopin. Gennem en to timer lang intensiv koncert over tre afdelinger tryllebandt den amerikanske pianist sit publikum i den fyldte, stemningsfulde Håkanshallen.

Festivalen, der er den største af sin slags i Norden, har fokus på klassisk musik, men programmet rummer også teater, dans, opera, nutidig musik, oplæsninger, udstillinger, visuel kunst, udendørs koncerter og familieaktiviteter. Gennem to intensive uger blev der budt på flere end 280 events under festivalen.

Årets nyhed: Nordvegen
En af årets nyheder var Nordvegen, der på fire forskellige steder langs Vestnorges kyst inviterede publikum på en musikalsk kærlighedserklæring til norsk kystkultur og nordisk historie.

 
Skibsruten Nordvegen – det oprindelige navn for Norge – forbandt for mere end tre tusind år siden Norge med resten af verden og modsat. De prisvindende norske komponistmusikere Ivar Bjørnson og Einar Selvik tog publikum med denne spektakulære rejse med koncerter i Bekkjarvik, Moster og Os. Disse koncerter var unikke med lokal identitet.
 
 
Koncertrækken på denne rejse kombinerede indfødt og nutidig musik med nordisk og norsk poesi, ledsaget af instrumenter fra stenalderen op til i dag.


I Os blev der sat fokus på bådebyggerkunsten og bronzealderen. Nærheden til fortidsminderne, som strakte sig tilbage til den tidligere stenalder og gravminder, lå synlige for publikum, da historien blev fortalt om dette vigtige og strategiske sted i den gamle Nordvegen. Dette trak Bjørnson og Selvik ind i forestillingen foruden lokalsamfundets mange traditioner og forbindelse til bjergkunst fra bronzealderen.
 
 
 
Det var muligt fra Bergen at komme med færge til fiskebyen Bekkjarvik og derfra med færge til Moster Amfi. Undervejs passerede vi flere havne, der havde oprindelse helt tilbage i vikingetiden. Sejlturen passerede vilde kystlandskaber med en flot natur og tusinde øer.

Gourmet-servering
 
 
Festivalrestauranten Bekkjarvik Gjestgiveri – hvor de lokale koncerter blev holdt – havde forberedt en speciel menu inspireret af Nordsøen og havet. Hotel er beliggende på en ø med en lille havn i den idylliske Bekkjarvik. Hotellet har været byens samlingssted siden det blev etableret i 1600-tallet. Kokken er verdensmester-kokken Ørjan Johannesen, vinder af Bocuse d’Or 2015.

Vi blev modtaget af lurblæsende vikinger,
da vi ankom med skib til Moster havn.
 
Olav Trygvasson ankom I 995 til Moster Amfi’s havn for at gøre krav på den norske trone. Fra havnen, hvor vi blev modtaget af lurblæsende vikinger, spadserede vi op til byens attraktioner, den første stenkirke i Norge og amfiteatret opbygget i limsten, der tidligere har dannet byens kajanlæg.
 
 
 
Amfiteatret har plads til 1050 gæster og kaldes ofte for Nordens Verona. Her så og hørte vi historien om et dramatisk tidsperiode i den norske saga med et miks mellem den gamle naturteater og historien i moderne regi. Det var en interessant vandring tilbage i tiden i autentiske kulisser.

Besøg i Griegs hjem
 
Tradition, genoplivning og revitalisering gik hånd i hånd ved de mange koncerter i den smukke, men enkle Troldsalen og de små intime koncerter i komponisternes hjem af Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud.

Bergen International Festival Programmet har en række samarbejder, nationalt og internationalt. Med Bergen National Opera præsenterede festivalen den første udgave af George Frideric Handel's Messiah i en multimedie-forestilling skabt af direktør, designer og videokunstner Netia Jones, kendt for sine fantasifulde optagelse af klassiske værker.

Festivalens åbningsceremoni den 24. maj blev overværet af Kongen og Dronningen af ​​Norge. Udover at HM Dronning Sonja talte ved åbningsceremonien, åbnede KODE Art Museums of Bergen en udstilling, der hovedsagelig er dedikeret til Queens-værkerne inden for grafisk og fiktiv kunst.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Riis Rejser - Danmarksrejser