Keukenhof – blomsterparken i Holland




Keukenhof – blomsterparken i Holland

Blomsterparken Keukenhof stråler i romantikkens farver

Af rejsejournalist Hans Michael Christiansen, Ølandlund – Tekst og billeder

Keukenhof (kan oversættes til "køkkenhave") er en blomsterpark beliggende nær Lisse i Holland. Keukenhof er verdens største blomsterpark, der ifølge parkens egen hjemmeside rummer omkring 7.000.000 blomsterløg, der hvert år plantes i den store park. Arealmæssigt dækker området 32 hektarer.

Keukenhof er åben for publikum fra slutningen af marts til slutningen af maj. Det bedste tidspunkt for at se de mange tulipaner er fra begyndelsen af april, selvfølgelig afhængigt af vejret.







Mange busrejseselskaber, heriblandt også danske, arrangerer ture til parken. Kommer man i bil er der gode parkeringsmuligheder på stedet, der i det hele taget tydeligt er baseret på rigtig mange gæster om dagen i den relativt korte sæson.



Hvert år har sit eget tema i parken, og i år er det Romantikken. Og det ses tydeligt, når man træder ind i væksthuset Oranje Nassau, hvor bryllupsemner er det store hit med brudekaret, brudebuketter, bryllupspyntede biler, borde og brudepar. Årets tema er ikke kun udtrykt med tulipaner, men her kommer især roserne virkelig til sin ret.

Historie
Keukenhof er anlagt på et jagtareal fra det 15. århundrede. Der lå oprindeligt et slot på stedet, hvor grevinde Jacoba van Beieren brugte stedet som urtehave for slottet Teylingen, deraf navnet. Keukenhof Slot blev opført i 1641 og kom med tiden til at råde over 200 hektar. Siden har skiftende ejere haft jorden i besiddelse.

Haven blev etableret i 1949 på initiativ af den daværende borgmester i Lisse. Hans ide var at lave en blomsterudstilling eller nærmere en messe, hvor avlere fra såvel Holland som resten af Europa kunne vise deres varer. Hensigten var naturligvis at fremme eksporten af blomster og blomsterløg.

Keukenhof har været verdens største blomsterpark i over 50 år.






Landskabarkitekt Jan David Zocker og sønnen Louis Paul Zocker – som også designede Amsterdams Vondelpark – redesignede slotshaven I 1857. Parken, i engelsk landskabsstil, er stadig basisstilen for Keukenhof.

I 1949 kom en gruppe af ledende blomsterløgavlere og – eksportører med en plan om at bruge parken til udstilling af forårsløgblomster. Det var begyndelsen til den blomsterpark, som Keukenhof i dag er vokset til. Parken åbnede for publikum i 1950 og har siden været en succes med 236.000 besøgende det første år. 2018 bliver den 69. sæson for parken, hvor romancen bliver det gennemgående tema.









Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Riis Rejser - Danmarksrejser