Blomsterparken Keukenhof i Holland besøges hvert år på få uger af omkring 700.000 gæster

Alle mennesker bør besøge blomsterparken Keukenhof i Lisse, Holland, mindst én gang - og det hvad enten man er havefreak eller ej. Parken har så meget at byde på, at det er en oplevelse i sig selv at gå blandt blomsterne og nyde deres farverigdom og dufte.

I 2017 er det 68 år siden, dygtige blomsteravlere og borgmesteren i Lisse tog initiativet til det, der i dag er verdens førende blomsterpark. En park havde dog ligget på stedet så tidligt som i 1840, men det er så især de sidste 20 år Keukenhof har opnået sit internationale ry.

Keukenhof betyder køkkenhave på dansk, hvilket er et underligt navn for denne flotte blomsterpark, men landskabet, hvor Keukenhof ligger, består af, usædvanligt for denne del af Holland, skove og bakker og hørte i sin tid til slottet Teylingen, hvis tjenestefolk gik på jagt og indsamlede urter i området, deraf navnet.

I dag er her ikke mange køkkenurter, men mere end 700.000 mennesker besøger parken hvert år for at se den flotte blomsterpark. Foruden årets tema får forskellige blomsteravlere tildelt et større eller mindre parcel, som de selv har ansvaret for.

Noget der skærper konkurrencen, for avleren ved jo, at dette er verdens fineste blomsterudstilling, så det gælder om at gøre sit bedste.

Syv mio. blomsterløg
Hvert år plantes ikke mindre end syv millioner blomsterløg i parken. Haverne og de fire pavilloner danner den fysiske rammen for en fantastisk samling af tulipaner, hyacinter, påske- og pinseliljer, orkideer, roser, nelliker, iris, liljer og mange andre blomster. Farverne og duftene vil overraske dig.

Det står helt klart, at hvis man satser på at vise forårsblomster for folk, så har man en kort sæson. Her er naturligvis andre aktiviteter i løbet af året, men hovedsæsonen er kun syv uger, fra den 23. marts til den 21. maj.

Derfor gælder det tidspunkt at ramme perioden, hvor de fleste af blomsterne i parken står i fuldt flor, men det er også vigtigt for at ramme blomstringen på de mange marker på vejen til og fra Lisse.

Alt dette har noget med forårstemperaturen at gøre, så det er jo lidt lottospil.

Planlægger man sit besøg efter de tre mellemste uger af sæsonen, i ugerne 15-16-17, har man en rigtig god chance for at få et godt udbytte af en dejlig forårstur.

Man kan være heldig og se de flotteste blomstermarker om morgenen på vej til Keukenhof, og på vejen hjem om eftermiddagen har avleren valgt netop denne dag til at kappe hovederne af alle sine blomster. Det er jo først og fremmest løgene, han tænker på, frem for en skuffet dansk turist.

Oversigtskort
Vel fremme ved parkeringspladser ved Keukenhof skal man se sig godt for. Det gælder uanset om man er selvkørende eller med et af de mange danske busselskaber, der hvert år besøger parken.

Der er så mange parkeringspladser og flere indgange, så det er ikke ligegyldigt, hvor man befinder sig, når man skal hjem. Et godt råd: Invester i oversigtskortet, man kan købe sammen med billetten. Her får du samtidig en forklaring om årets tema. Brochuren fås både på tysk og engelsk, og er samtidig en fin souvenir.

Specielle oplevelser
For mig er alle dage i Keukenhof en stor og ny oplevelse.

Men parken byder også på en stribe specielle oplevelser, dage med hævdvundne traditioner. Er det muligt at få nogle af disse unikke oplevelser med, skal man gøre det.

En af de meget spændende dage i Keukenhof er den årlige blomsterparade, der ikke kun foregår i selve parken, men i hele denne del af Holland. Den ene imponerende kørende blomsterdekoration efter den anden ruller forbi, hvis man altså kan finde det rigtige udsigtspunkt.

Andre spændende dage bliver weekenden med klassisk musikfestival, forårsløgmarked i dagene april samt den nationale vindmølledag den 14. maj.
 


 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Riis Rejser - Danmarksrejser