PÅ KRYDSTOGT I DE NORSKE FJORDE

Det er onsdag morgen. Den store viser på uret peger direkte mod syvtallet, og den lille viser mod 0. Jeg træder varsomt op på løbebåndet, der er indstillet på 10 km i timen. Jeg falder ind i tempoet og bevæger mig med en hastighed mellem løb og gang. Langsom mærker jeg pulsen stige, mens jeg kigger ud af den store vinduesfacade foran mig: Et imponerende syn. Næsten lodrette rå bjergvægge rejser sig 200 meter op, kun adskilt af det blanke vand. De mange løbebånd står side om side helt fremme i stævnen på skibet – og på 14. etage.

Vi er på vej ind gennem Aurlandsfjord, en sidefjord til verdens længste fjord – den over 100 km lange Sognefjorden i Norge. Dagens mål er Flåm.

Dette maleriske billede nyder jeg en hel time i motionsrummet på MSC Orchestra – et krydstogtskib fra det italienske rederi MSC Crociere.

Efter løbebåndet fortsætter jeg med maskinerne efter det program, der blev lagt ved mit første besøg i motionscenteret. Der var valgt øvelser, der havde til mål at forbedre både konditionen og muskelstyrken.

Mulighederne ombord var mange – men jeg havde, inden jeg gik ombord, lovet mig selv, at det skulle være en sundhedstur: Masser af motion, fedtfattig og sund mad samt ikke mindst rigelig søvn.

Krydstogtet til de norske fjorde blev indledt i København en lørdag. Jeg kom ombord sidst på formiddagen. Men først efter en sikkerhedskontrol, der kunne gøre mange lufthavne misundelig.

Flot og imponerende så skibet ud, som hun lå ved Langelinie. 15 etager højt, med en længde på 293,8 meter, og med plads til 2550 passager fordelt på 1275 suiter og værelser, de fleste med egen balkon.

Der var varslet afsejling med kurs mod Kiel samme dag kl. 20.00, så de var rigelig tid til at gå på opdagelse på det skib, der skulle være mit hjem de næste syv døgn.

Mit værelse – eller på sømandssprog lukaf - lå på 15. etage med egen balkon. Flot og luksuriøst indrettet med stort badeværelse med badekar og bruseniche, en stor garderobe med rigelig skabsplads, opholdsrum med dobbeltseng, sofa, stol og skrivebord med tv. Selvfølgelig var der køleskab med en minifryser. Og en butler på gangen, der var til tjeneste døgnet rundt, når der var ønsker om lidt at spise eller drikke – eller der blot var praktiske gøremål, der skulle klares.

To dæk nede var det store poolområde med flere swimmingpools og endnu flere mindre spabade. Overalt var der opstillet liggestole. Der var indtil flere barer på dækket, der kunne klare alt fra koldt vand over kølige drinks til varme drikke med og uden alkohol. Og der blev serveret ved liggestolene.

Når det blev spisetid, var der også flere muligheder. Buffet i en af de store restauranter til frokost, og med faste siddepladser ved otte mands borde til aftensmad. Som alternativ kunne vælges et af de mere intime steder med specialiteter som italiensk eller kinesisk køkken. Hver dag blev der spist i to hold, da der ikke var siddepladser i restauranterne til alle på en gang.

To aftener på den ugelange tur var der gjort særligt meget ud af. Kaptajnens Aften og Farvelaftenen. Her var der fra rederiet henstillet, at damerne var klædt i lange kjoler og mænd i smoking eller mørkt tøj. Ikke et krav, men de fleste fulgte opfordringen. Også fordi det var med til at sætte stemningen i vejret ved bordene, inden maden blev serveret.

Menuen var gennemgående italiensk inspireret. Hver dag sit eget geografiske område i Italien. Menukortet for dagen beskrev lokalområdet, fortalte om egnsretterne og anbefalede vine fra skibets omfangsrige vinkort. På madsiden var der mange valgmuligheder, så ingen gik sultne fra bordet.

Livet på MSC Orchestra satte virkelig i gang, når aftensmåltidet var nydt. I skibets store festsal kunne man fordelt på tre etager nyde dagens show med artister i verdensklasse, inden det var tid for et besøg i barerne, i skibets kasino eller en tur i svømmebassinet under stjernerne. Hvis gæsterne da ikke valgte at nyde sejlturen gennem mørket fra egen balkon.

Krydstogtet var opbygget således, at der normalt var ankomst til dagens destination ved nitiden og afgang igen ved 18-tiden. Så havde alle mulighed for både at nyde ankomst og afgang fra de steder, der blev besøgt.

Fra København gik det til Kiel, inden halvanden dag på havet førte os til først den tidligere vikingeby Hellesylt og siden Geiranger ved bunden af Geriangerfjord, der er på UNESCO’s Verdensarvs-liste. Sejladsen fulgte lang tid Norges vestkyst, inden MSC Orchestra søgte ind i Fjordnorge. Næste dag var målet Flåm. Siden fulgte Stavanger og Oslo, inden målet lørdag morgen var København.

Fjordnorge er rig på oplevelser for øjet. Kæmpevandfald, der fører smeltevandet fra sneen på toppene til fjorden, stejle rå klipper der afløses af grønne områder, hvor får og geder spiser sig mætte i sommerhalvåret, idylliske landejendomme med egen anløbsbro – der er mange steder ingen anden mulighed for transport af mennesker, dyr og gods end på vandet.

Der var mulighed for at tage på udflugt med guide, når skibet var i havn – eller lå for anker og lod passagererne transportere til og fra land i små både. Mange af turene gennemførtes på fire sprog, så ofte holdt op mod 40 busser og ventede, når landgangen var sat. Havde man ikke lyst til at tage på en af de arrangerede ture, stod man frit for selv at tage på oplevelse i land.

Eller man kunne blive ombord og nyde et ophold i skibets Aurea Spa. Et wellnescenter med uanede muligheder, hvis man ønskede forkælelse ud over alle grænser. Massage af næsten enhver art, sauna, aromaterapi, ansigtsbehandlinger, thalossoterapi, spabade, solarium, yoga, manicure og pedicure, frisør samt tyrkiske bade – for blot at nævne nogle.

For mig var krydstogtet en pause i en travl hverdag med mulighed for at tænke over livet og dets mange muligheder – kombineret med oplevelsen af smukke Fjordnorge og mødet med mange spændende mennesker.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Riis Rejser - Danmarksrejser