TOSCANA - CHIANTIVINENS LAND

Vi havde valgt Toscana for at opleve det tidlige forår, mens det stadigt var koldt herhjemme. Vi havde igen valgt at tage på en busrejse, og igen var Riis Rejser, der skulle give os oplevelserne. Vi ville opleve en verden af skønhed, kunst, kultur og livsglæde, der næppe har sin lige nogle andre steder. Og vi fandt, hvad vi søgte.

Toscana har det hele. Regionen er velsignet med et pragtfuldt klima, fine sandstrande ved havet, bløde bakker med vinranker og olivenlunde samt spændende byer formet af højmiddelalderen og renæssancen.

I den maleriske og bakkede natur fandt vi byer, der havde været arnested for vigtige epoker i vores historie og kulturarv.

Her fødtes nogle af verdens største genier: Dante, Leonardo da Vinci, Machiavelli, Petrarca og Michelangelo.

Ned gennem Jylland og Nordtyskland kunne vi se, hvordan foråret allerede havde sat tydelige spor. Vi skulle ikke langt ned i Tyskland, inden der var lysegrønne blade på buske og træer, og frugttræerne bar flotte blomster, da vi passerede den centrale del af Tyskland.

Ind gennem Østrig og via Brennerpasset over Alperne og ind i Italien. Brennerpasset nærmest skilte det kølige nord med det varme syd. Og inden længe dukkede palmetræerne op. I det farverige toscanske landskab nød vi synet af olivenlunde, pinjer, laurbærtræer, Cypresser og ikke mindst vinmarkerne, hvor chiantivinens druer dyrkes.

 
Base i Montecatini Terme

Vores hotel lå i Montecatini Terme - en by præget af middelalder og med flere mondæne termiske bade på dominerende placeringer. I sidegaderne lå de bade, som de lokale anvender, og hvor prisen er mere rimelig.

En tandhjulsbane førte os op til den gamle bydel Montecatini Alto, hvorfra der var en imponerende udsigt over dalen.

Montecatini Terme var et central udgangspunkt for udflugter til Sienna, San Gimignano, Firenze, Pisa, Lucca og Vinci.

Og overalt viste foråret sig med temperaturer på den pæne side af 20 grader. Ud over det kulturelle var der rig lejlighed til at nyde naturen - både ude på landet og i byerne.

Toscanas byer er meget grønne. Overalt er der parker og beplantning langs vejene.

 
Firenze med Duomo’en

Firenze, kunstens skatkammer, med de mange museer, flotte malerier, skulpturer og arkitektur, overgik alle de andre byer.
 
Piazza del Duomo – domkirkepladsen - åbenbares først, når man har vandret gennem Firenzes snævre gader. Domkirken - den grønstribede marmor-mastodont – skjuler sig til det sidste, omringet som den er af boligkvarterer. Selve pladsen foran domkirken er optaget af det ottekantede dåbskapel, som – mener jeg - er den mest spændende del af domkirkekomplekset.

Men hører man til de mange turister, der sætter større pris på lidt middelalderstemning med snævre, mørke gyder i bilfrie kvarterer, så er Siena et langt bedre valg. Byen har tilmed Italiens smukkeste Piazza.
 
Hestevæddeløb i Sienna

Siena er på samme tid både spektakulær, sensuel, stolt, sprællevende og splittergal. Her træder den uforfalskede middelalder frem alle vegne.
 
Man kan kalde byen et levende middelalder-museum. Imponerende gotiske kirker og paladser holdt sammen af snævre gader, der bugter sig gennem porte og op og ned af bakker. Byen er anlagt på tre bakker og omkranset af en bymur.

Palio’en i Siena er en oplevelse for livet. Hvert år 2. juli og 16. august kæmper byens 16 distrikter på Il Campo om at vinde Palio’en - et farvestrålende gigantisk hestevæddeløb på to omgange, hvor alt er tilladt.

Mange turister kører blot forbi Lucca, når de skal til enten Firenze eller Pisa. Men det er synd. Byen med det middelalderlige centrum er omgivet af en intakt fire km lang og tre meter bred bymur fra 1561-1645.

Pisa - byen med det skæve tårn - er et must, når man er i Toscana. Det smukke romanske kirkekompleks med en ydre dekoration af marmor i forskellige farver og med arkader i flere etager består af dåbskapel, domkirke og tårn - majestætisk og harmonisk placeret på rad og række på den grønne plæne.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Riis Rejser - Danmarksrejser